Stamrechtuitkering, een waarschuwing

U mag nooit zomaar een een geldbedrag van uw Stamrecht bv laten overschrijven naar uw eigen bankrekening. Voor een stamrechtuitkering is een zogenaamde actuariële berekening nodig. Met specifieke actuariële software wordt op basis van samengestelde interest en sterftekansen, een mogelijk uitkeringsschema gemaakt. De actuariële berekening moet officieel worden vastgelegd in een overeenkomst van ingaand stamrecht.

Wanneer u zich niet houdt aan deze eisen, wordt het gehele stamrecht in één keer belast met 52% plus strafheffing (revisierente. U kunt dus niet zomaar een willekeurig bedrag onttrekken, of een vast bedrag per maand laten uitkeren, zonder dat u een uitkeringsschema heeft laten opstellen.

Kosten actuariële berekening

Vos belastingadviseurs heeft de specifieke software in bezit waarmee wij zo’n actuariële berekening voor u kunnen maken.

  • De eerste actuariële berekening kost bij ons € 223,50 excl. btw.
  • Een wijziging in een éénmaal ingegane stamrechtovereenkomst kost voor klanten waarvoor wij de Stamrecht b.v. opgericht hebben én de administratie voeren € 125,- excl. btw (servicetarief).

Speciale goedkeuring bestaat niet

Let op: er zijn ook kantoren die zeggen dat u willekeurig gelden kunt onttrekken aan de Stamrecht b.v. Zij zeggen te beschikken over een “speciale” goedkeuring van de belastingdienst die alleen dat kantoor verkrijgt vanwege haar uitstekende relaties met de belastingdienst. Deze goedkeuring bestaat niet. Zorg dat u een dergelijke toezegging van het kantoor op schrift krijgt. Het gaat veelal om een goedkeuring voor een standaardovereenkomst van uitgesteld stamrecht De uitkeringen gaan dan uiterlijk in, in het jaar waarin de uitkeringsgerechtigde 65 jaar wordt. Dit wil niet zeggen dat u willekeurig een geldbedrag uit de Stamrecht b.v. mag halen. Als u dit wel doet, wordt het gehele stamrecht in één keer belast.

Heeft u recht op een ontslagvergoeding en bent u op zoek naar een goede belastingadviseur? Neem dan gratis en vrijblijvend contact op met Meester Vos belastingadviseurs.