Verkapte VUT-regeling

Krijgt u een ontslagvergoeding of verkapte VUT-regeling? Per 1 januari 2006 is door de overheid een besluit genomen dat in bepaalde gevallen een afkoopsom die de werkgever uitbetaalt, wordt beschouwd als een verkapte VUT-regeling. Omdat de overheid niet wil dat mensen al voor hun pensioenleeftijd stoppen met werken, moet de werkgever in het geval van een verkapte VUT-regeling, een strafheffing van 26% of 52% betalen. Daarbij is het niet van belang of de werkgever het bedrag gewoon uitkeert of in een Stamrecht bv stort.

Uw ontslagvergoeding is eigenlijk een verkapte VUT-regeling wanneer:

  • U een gouden handdruk ontvangt waarmee u tot de pensioendatum 70% of zelfs 100% van het loon kunt behouden.
  • U een gouden handdruk ontvangt, waarmee u in combinatie met een WW-uitkering of andere uitkering, feitelijk tot de pensioendatum 70% of zelfs 100% van het loon kunt behouden.

Er is nooit sprake van een verkapte VUT-regeling  in de volgende gevallen:

  • Als er sprake is van een arbeidsconflict.
  • Als er sprake is van een reorganisatie binnen het bedrijf waarbij ook jongere mensen worden ontslagen (waarbij geen sprake is van een verkapte VUT).

De bewijslast ligt bij de belastinginspecteur. Hij moet dus aantonen dat er sprake is van een verkapte VUT, anders is hiervan per definitie geen sprake.

Als een regeling bij het ontslag geen verkapte VUT is, kan de regeling later niet alsnog als verkapte VUT worden aangemerkt.

Strafheffing verkapte VUT

Let op: de strafheffing ligt bij de werkgever en is onafhankelijk van het feit of u de ontslagvergoeding direct uitbetaald krijgt, laat storten bij een verzekeringsmaatschappij, of bank, of laat storten in een Stamrecht bv.

Heeft u recht op een ontslagvergoeding en bent u op zoek naar een goede belastingadviseur? Neem dan gratis en vrijblijvend contact op met Meester Vos belastingadviseurs